آیکن

پروتز دندان

پروتز دندان

زیبایی دندان ها تاثیر بسیار زیادی در زیبایی چهره و افزایش اعتماد به نفس دارد. در صورتی که پوسیدگی به ریشه دندان ها برسد، برای حفظ دندان نیاز به استفاده از پروتزهای دندانی است. پروتز دندان انواع مختلفی دارد که با توجه به نوع پوسیدگی و تعداد دندان های خراب می توان از مناسب ترین آن ها استفاده نمود. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با انواع پروتزهای دندانی، به طور کامل آشنا کنیم.

آشنایی با انواع پروتز دندان

پروتزهای دندانی انواع مختلفی دارند، که با توجه به شدت پوسیدگی، نوع آن و تعداد دندان های خراب دندانپزشکان از مناسب ترین آن ها استفاده می نمایند. به طور کلی پروتزهای دندانی به دو نوع ثابت و متحرک تقسیم بندی می شوند، که هر کدام از آن ها شامل انواع مختلفی می باشند.

  1. پروتز ثابت
  • تک واحدی: روکش های تک واحدی یا single dental crown معمولا زمانی مورد استفاده قرار می گیرند که ساختار دندانی ضعیف شده باشد و نیاز به روکش دارد. به طور مثال زمانی که دندانی عصب کشی می شود، برای حفاظت از دندان ترمیم شده و جلوگیری از ریزش مواد پرکننده دندان، از روکش های تک واحدی استفاده می شود.
  • بریج دندان: بریج یا dental bridges نیز به عنوان پروتزهای ثابت مرسوم می باشند. معمولا این پروتزها زمانی مورد استفاده قرار می گیرند که تعدادی از دندان ها دچار پوسیدگی شده اند و از بین رفته اند. اما چند تا از دندان های جلو یا عقب آن ها سالم باقی مانده است. به طور کلی این پروتز مانند یک پل بین دو دندان سالم، جای خالی دندان ها را پر می نماید و علاوه بر زیبایی به جویدن بهتر نیز کمک می نماید.
  1. پروتز متحرک

در برخی از مواقع ممکن است امکان استفاده از پروتزهای ثابت وجود نداشته باشد. به طور مثال تعداد زیادی از دندان ها آسیب دیده و از دست رفته باشند. عفونت و التهابات شدید لثه وجود داشته باشد و … در این صورت دندانپزشکان استفاده از پروتزهای متحرک را توصیه می نمایند. این پروتزها را به راحتی می توان از دهان خارج نمود و مجددا داخل دهان قرار داد. که انواع آن ها عبارتند از:

  1. پروتزهای پارسیل یا partial prosthesis: دندان های تکه ای همان پروتزهای پارسیل هستند که انواع مختلفی دارند. از این پروتزها معمولا برای پر کردن جای دندان های انتهایی استفاده می شود و برخی از آن ها نیز به عنوان درمان موقت مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا کسانی که به هر دلیلی نمی خواهند از پروتزهای ثابت برای پر کردن دندان های عقبی خود استفاده نمایند، از این پروتز استفاده می نماید.
  2. پروتز کامل یا denture: دست دندان های کامل یا پروتزهای کامل را معمولا افرادی مورد استفاده قرار می دهند که کاملا دندان های خود را از دست داده اند. استفاده از این پروتز در میان افراد مسن رواج بیشتری دارد. البته با توجه به مزایا و ویژگی های ایمپلنت استفاده نمودن از پروتزهای کامل کمتر شده است و افراد جوان ترجیح می دهند از ایمپلنت استفاده نمایند. از طرفی استفاده نمودن از این پروتزها کم هزینه ترین روش درمانی برای پر کردن جای خالی دندان های از دست رفته است. این پروتزها با توجه به وضعیت لثه بیمار به دو نوع لثه نرم و معمولی دسته بندی می شوند.
  3. اوردنچر یا over denture: این پروتزها نیز همانند پروتزهای کامل هستند که روی دو یا چند پایه ایمپلنت قرار می گیرند. استفاده از این پروتز راحت تر از دست دندان کامل است و راحت تر از پروتزهای ثابت درون دهان قرار می گیرند.
  1. مزایای استفاده از پروتز دندان

    پروتزهای دندانی که به آن ها روکش دندان و یا دندان مصنوعی نیز گفته می شود، روی دندان های پایه چسبیده می شوند. از مهم ترین مزایای این روکش ها می توان به اصلاح نمودن طرح لبخند و برطرف نمودن نقایص دندان ها اشاره نمود. با توجه به تنوع بسیار بالای انواع پروتزهای دندانی، می توان از آن ها برای درمان بسیاری از بیماری های دندان استفاده نمود. به طور کلی از مهم ترین مزایای روکش های دندان می توان به موارد زیر اشاره نمود.

    • پیشگیری نمودن از تحلیل رفتن لثه و استخوان فک
    • محافظت نمودن از مواد مورد استفاده در ترمیم دندان های عصب کشی شده
    • کمک به بیمار برای جویدن بهتر
    • حفظ زیبایی لبخند و افزایش اعتماد به نفس بیمار
    • ظاهری متناسب با دندان های طبیعی
    • پیشگیری نمودن از شکستن و آسیب دیدگی باقیمانده بافت سالم دندان های ترمیم شده